
Život v Ázii…alebo čo sme sa tu naučili za 25 dní #2/3
V prvom diely “Život v Ázii…alebo čo sme sa tu naučili za 25 dní #1/3” sme sa podelili o informácie aké ubytovanie je na Siargao dostupné a za akú cenu. Akú surfovú výstroj sa oplatí zobrať z domu a kedy je tu ten správny čas na kúpu surfu. Tiež bola reč o internete ak sa chystáte na ostrove aj pracovať online.
Druhý diel sa zamerá na miesta kde sa dá čo najlepšie a najkvalitnejšie prestravovať. Tí čo radi varia, určite ocenia rady, kde zohnať potrebné veci na varenie si vo vlastnej kuchynke. A na záver sa gazdinky dozvedia, ako je to tu s praním prepotených vecí a či sa oplatí vydrhnúť si ubytko vlastnými rukami.
Kam za jedlom
Stravovacie možnosti sú tu pestré. Ako sa vraví, sto ľudí sto chutí a tak si musíte nájsť to svoje “pravé orechové”, ktoré vám bude vyhovovať cenou aj kvalitou. Vybrať si môžete z niekoľkých možností.
Reštaurácie v mestečku General Luna
Všetky reštaurácie sa nachádzajú prevažne na hlavnej ceste – Tourism road – a môžeme ich zaradiť do nasledovných kategórií.
Gril bary a reštaurácie
Veľmi obľúbené podniky, kde majú grilované šmakôtky. Filipínčania jedia najmä kurčatá a všetko z nich dostupné. Špecialitou sú grilované kuracie črevá, nohy a krk. Nikdy som to neochutnala, ale kamoši čo jedli s nami si to pochvaľovali. Tiež tu grilujú bravčovinu, ryby a sépie. Ku každému jedlu si môžete objednať ryžu. Sójová omáčka, chilli, voda a calimansi (lokálna limetka- viac info bude v pripravovanej sekcii “Miestne šmaky” sú zadarmo. Za porciu 300g tuniaka s ryžou zaplatíte 200 PHP (4 eurá ). Kurčatá a bravčovina sú lacnejšie a za porciu zaplatíte okolo 120 PHP ( 2,40 eura). Najlepšou gril reštauráciou je u nás podnik Mammas Grill na hlavnej ulici, kde si na svoje šmaky síce chviľku počkáte ale určite stoja za to.
Klasické reštaurácie
Vo svojom menu majú kuracie a vegetariánske kari na viac spôsobov, rybacie polievky, pečené kurčatá, tuniakové steaky a sépie. Nájdu sú aj také kde pripravujú starú známu “exotickú klasiku” ako burger a pizzu. Za hlavné jedlo zaplatíte 250 PHP (5 eur) a vyššie.
Reštaurácie v rezortoch
Rezorty majú svoju vlastnú kuchyňu, kde ponúkajú jedlá pre svojich hostí a náhodne okoloidúcich. Objednať sa dajú jedlá, ktoré sú podobné ponuke v klasických raštauráciach a za hlavné jedlo zaplatíte okolo 300php (6 eur) a vyššie. Neodporúčam jesť v prázdnejších rezortoch, kde nie sú suroviny vždy najčerstvejšie, hlavne seafood. Odporúčam reštauráciu v Kermit Surf Resorte, kde majú neskutočnú grilovanú sépiu a famózne dezerty.
”Táckarne”..alebo od pani domácej rovno k vám na tanier
Čaro “táckarní” sme obajvili tretí týždeň, vďaka dvom okoloidúcim slovákom ktorých sme náhodne stretli pri surfovačke. Paľo a Lily cestovali po Filipínach už nejaký čas a táckarne objavili na predošlích ostrovoch. Sú to rodinné podniky, kde domáca gazdinánavarí miestne jedlá, dá ich do oceľových nádobiek s pokrývkou a vystaví na stôl pred ulicu. Nachádazajú sa na trhu ale aj na prašných cestičkách smerom do džungle. Do umelej mištičky z tvrdého plastu vám s radosťou naberú svoje pochutiny. Kuraci kari, bravčovina na rôzne spôsoby, rybacia polievka, tekvicová polievka s kokosovým mliekom, mungová polievka, dusené fazuľové struky a iné. Všetko dokonale dochutené. Cena za jednu misku je okolo 40 PHP (80 centov) a k nasýteniu stačia 2 misky z ryžou za čo zaplatíte 100 PHP (2 eurá). Po prvej večeri v táckarni som mala aj trošku obavy, čo na to povie môj žalúdok. Úprimne si povedzme, že naše európske žalúdky sú navyknuté na vyšší stupeň hygieny ako tie ázijské. Ale aj po viacerých návštevách všetko v našich bruchách fungovalo ako má aj na ďalšie ráno, takže odporúčam určite rodinné podniky vyskúšať.
Kúp a ugriluj si na čo máš chuť
Keď sme si mysleli, že nemôže byť nič lepšie ako “táckareň”, prekvapila nás tetuška na trhu, ktorá mala gril. Povedala nám, že si môžeme ísť kúpiť na trh čo chceme a ona nám to ugriluje. Kúpili sme teda super čerstvý tuniakový 800 gramový stejk, zaplatili rybárovi 120php (2,40 eura) a zaniesli pani domácej na gril. Ugrilovala nám stejk, k tomu sme si dali 2 porcie ryže a 2 pivká. Pri odchode sme zaplatili 140 PHP (2,80 eur). Celá večera nás vyšla na 2,60 na osobu, ale ochádzali sme s vypučenými bruškami. Už si kupujeme menšie porcie.
Všetky podniky, od reštaurácií v luxusných rezortoch až po tetušku, ktorá vám ugriluje čo si kúpite na trhu, vám automaticky ZADARMO naservírujú sójovú omáčku, chilli a calimansi. Na stôl dostanete aj PITNÚ VODU, ktorú na účte nevidíte. Kiež by sa tou pitnou vodou, ktorá je na Slovensku oveľa lacnejšia, inšpirovali aj majitelia podaktorých slovenských prevádzok.
Kulinárstvo vo vlastnej kuchyni
Každé ubytovanie strednej kategórie má svoju kuchynku, ktorú šérujete s ostatnými návštevníkmi. Kuchynky sú dobre zariadené. Je tam chladnička, sporák, hrnce, taniere, príbor. Všetko čo spĺňa štandard základného vybavenia pre varenie. Suroviny na varenie kúpite na nasledovných miestach.
Supermarket “TAG grocery”
Nepredstavujte si Kaufland ale malý obchodík o rozmeroch 10×12 metrov, kde dostať veci zo “západného sveta” ako olivový olej, špagety, carbonara omáčky a podobný tovar so 100 ročnou záručnou dobou. Na ich obhajobu v pouke majú aj zdravé pochutiny. Lokálny kokosový olej, “superfoods” ako chia semiačka, Goji, kakové boby, quinoa a Acai. Všetko v organickej kvalite ale za dvojnásobné ceny ako v Európe. Špecialitou, ktorú ocenia najmä turisti je filipínsky rum Tanduay. Rum vysokej kvality, ktorý si filipínčania cenia na 100 PHP (2 eura) za liter. Musím vyzdvihnúť aj famózne domáce arašidové maslo…najlepšie aké som kedy jedla. Ale viac o miestnych vychytávkach nájdete už čoskoro v pripravovanej sekcii “miestne šmaky”
Trhovisko
Miesto kde je zeleniny a ovocia od výmyslu sveta. Svoje miesto tu má aj domáca sójová omáčka, oleje, koreniny, ryža. Pre zorientovanie za igelitku zeleniny so zelenými strukmi, avokádom, cesnakom, chilli, zázvorom, mrkvou, baklažánom, calimansami, sójovou omáčkou, čiernym korením a domácim chilli octom som zaplatila 130 PHP (2,60 eur). Druhá časť trhoviska ponúka čerstvé kurčatá, ryby a sépie. Celé čerstvé domáce kurča stojí 80 PHP (1,60 eur), kilo tuniaka 150 PHP (3 eurá) a kilo sépie 180 PHP (3,60 eur). Úprimne trhovisko je moje druhé najobľúbenejšie miesto, v tesnom závese po oceáne. Keď varím v našej kuchynke, ingrediencie kupujem len tam.
Suroviny neskutočnej kvality za ľudové ceny, milí usmievaví ľudia, špecifický zápach a tá atmosféra!
Život gazdinky tu nie je náročný…ak vieš ako na to
Ak sa chystáte na ostrov na dlhší čas, vôbec nemusíte mať obavy milé dámy. Podmienky na chod vašej dočasnej domácnosti sú síce skromnejšie ako tie v Európe, ale o to majú vačšie čaro.
Pranie prepotených veci
V prenajatých domoch a tiež ubytovacích zariadeniach nie sú práčky. Avšak šikovné lokálesky si otvorili práčovňu, kde večer zanesiete špinavé veci a na druhý deň o piatej večer ich máte v kopách poskladané a pripravené na odvoz. Za kilo špinavého obelčenia zaplatíte 35 PHP (70 centov) a kilo uterákov a posteľnej bielizne 60 PHP (1,20 eur)
Upratovanie domácnosti
Ak bývate v rezorte alebo v hostely, o upratovanie máte postarané. Súčasťou ceny, ktorú ste za ubytovanie uhradili je aj upratovancia služba. Ak máte v prenájme domček, upratovanie je samozrejme na vás. Dobrá správa však je, že miestne šikovne dievčiny vám rady vašu domácnosť upracú. My sme platili za upratanie dvojizbového domčeka, s dvoma kúpelkami a kuchynkou 400 PHP (8 eur).
Hybaj! Čítať o cestovaní aj nabudúce
V poslenej časti trojdielnej série “Život v Ážií…alebo čo sme sa tu naučili za 25 dní #3/3”, budem rozoberať že aj napriek mnohým darovaným úsmevom od domácich, obozretnosti nikdy nie je dosť. Tiež predstavíme lokálny “žurnál” so všetkými miestnymi novinkami a podáme update ako je s výberom hotovosti na ostrove. Záver vám prezradí aké sú naše mesačné náklady na žitie, v prípade ak sa chystáte navštíviť Siargao alebo podobnú destináciu.
Komentáre (02)