12 lokálnych filipínskych šmakov ktoré musíš ochutnať!
Na Filipínach sme už 120 dní a za ten čas sme všeličo ochutnali, veľakrát sadli na lep a veľakrát boli naopak veľmi prekvapení chuťou lokálnych špecialít. Tu je náš zoznam pochutín, bez ktorých by sa náš ostrovný a filipínsky gastronomciký zážitok určite nezaobišiel.
1) Čerstvý tuniak na lokálnom grile
Samozrejme platí pre prímorské oblasti. Ak ste vo vnútrozemí na ryžových poliach, tuniak tam asi nebude nič moc. Tak teda ste pri mori, ako si dáte toho najchutnejšieho tuniaka svojho života?
- Krok jedna, nájdete lokálny fish market. Nebudete pohodlní a nedáte si tuniaka v reštaurácií, šanca je že sa tuniaky deň predtým nepredali a dostanete rozmrazený kus z predošlého dňa. Na fish market pôjdete podvečer, pretože vtedy chodia lode z lovu a zaručene dostanete čerstvý kus. Pánovi čo vám ho predáva ho dáte buď nafiletovať, nakrájať na steaky, alebo ak nieje príliš hrubý zoberiete si ho celého. Predajcovia vám vyjdu v ústrety, aby ste už mali mäso pripravené na gril.
- Krok dva. Nájdete lokálny gril. Nehľadajte veľkú ceduľu GRILL, to nenájdete. Hľadajte malý stánok, pred ktorým sa dymí z grilu. Na Filipínach to funguje tak, že za malý poplatok vám ugrilujú čokoľvek si tam prinesiete. Dajte im rybu, povedzte “grill please”. Usaďte sa a vychutnávajte lokálnu atmosféru.
- Krok tri. Spravíte si vlastný sójovo octový mix. Do malej misky si vlejte sójovú omáčku. Do nej malé množstvo kokosového octu, spoznáte ho podľa svetlo hnedej farby. Ochuťte si mix chilli papričkami podľa chuti, papričku stačí roztrhnúť na polky a dať do omáčky. Pozor aj keď sú malé a nevyzerajú tak, sú veľmi pikantné.
- Krok štyri. Keď vám donesú ugrilovaného tuniaka, vypýtajte si ryžu, ide k nemu perfektne. Polovičku pripravenej omáčky si vlejte na ňu, dodá jej pikantný šmrnc. Odrežte si kúsok ryby, máličko ju omočte v pripravenej omáčke, zavrite oči a nechajte si jemné mäsko rozplývať na jazyku. Porozmýšľajte aj nad pivom, ak náhodou narazíte na štipľavejší kúsok, zahasí vám štipľavosť.
- Krok päť. Zapamätajte si ako tuniak skutočne chutí.
2) Kuracie črievka na paličke
Dlho som sa tejto delikatesy zdráhal. Predsa len kuracie črevá na paličke.. no prvý krát to chce kuráž. Úprimne však môžem povedať, že je to chutné. Teraz keď mám niekde chuť na rýchly snack, veľakrát siahnem práve po tejto dobrotinke. Určite vás poteší aj tá cena. Jedna palička stojí 5 pesos, čiže 10 centov.
3) Kuracia paprčka
Priznám sa, že som sa na ňu odhodlával najdlhšie. Ale je to jedna z miestnych pochutín, ktorú lokální ľudia vyhľadávajú a preto som sa rozhodol zahodiť predsudky a zahryznúť sa do nej. Nebolo to vôbec zlé, trošku chrumkavé a s barbeque omáčkov to chutilo naozaj obstojne. Vlastne o dosť lepšie ako som čakal, že bude chutiť. Ku každej večeri si ju asi nedám, ale keď sa ma niekto spýta čo som jedol exotické, môžem povedať že práve kuraciu paprčku.
4) Čerstvý kokos (Buko)
Ak budete v oblasti kde je veľa kokosov, hľadajte domorodca s mačetou. Nebojte sa, ľudia sú tu priateľskí a pýtajte si od neho „buko“. V preklade je to čerstvý kokos. V oblastiach kde je kokosových paliem hojne, berú kokosy ako burinu. Rastie to všade a takým tempom, že to nestíhajú spracovávať. Domorodec vám s úsmevom vylezie na palmu a zopár zhodí. Ak budete milí a usmievaví, naučí vás aj liezť na palmu a aj otvárať kokos domorodým spôsobom. Dokážu ho nielen otvoriť, ale popri tom si z jeho obalu spraviť aj lyžičku, ktorou dokážete vyjesť mäso z vnútra. Väčšinou im za ochotu vnútime aspoň pár pesos.
5) Rum Tanduay
Slováci sú národ ktorý sa alkoholu príliš nebojí, dovolím si tvrdiť že ho na dovolenkách ba priam aktívne vyhľadáva. Tanduay je filipínska značka rumu, ktorá sa nikde z Filipín neexportuje, čiže ho máte šancu ochutnať iba tu, alebo ak ho nejaký cestovateľ dovezie na Slovensko. Z Filipín si môžete odviezť maximálně 1 liter. Najneuveriteľnejšie na ňom je asi cena. Za liter zaplatíte necelé 2 eurá, čo z neho robí backpakermi a lokálmi veľmi vyhľadávaný produkt.
Málokedy sa pije samotný, väčšinou sa podáva s kolou na štýl Cuba Libre alebo s ananásovým džúsom na štýl Pina Colády. Na ostrove sa uchytila fráza: „What the f*ck did I do yesterday? Och, Tanduay!“. Áno kope, pozor na neho, ale zas jeden večer sa ním nechať strhnúť a unášať na jeho vlne v rytme ostrovnej muziky, nuž nech sa každý rozhodne sám.
6) Lokálna zmrzlina
Zmrzlinu predávajú pouličný zmrzlináry na tricykloch. Namiesto sedačky majú mraziaci box v ktorom majú väčšinou viacero príchutí. Ľahko ich spoznáte podľa toho, že zvonia plechovým zvonom, asi aby prilákali deti. Niečo na štýl niekdajšieho Family Frostu, tu dá du dá dá dá diii. Zmrzlina nieje extra zdravá, je z mlieka a farbu a chuť jej dodáva aj potravinárske farbivo. Takú zmrzlinu však nikde inde neochutnáte a preto ak budete počuť niekoho zvoniť zvoncom, veselo si kopček kúpte.
7) Tuba
Tuba je filipínsky názov pre kokosové víno oranžovej farby. Nie nevyrába sa z kokosov samotných ako som si dlho myslel. Filipínci prišli na to, že ak cez noc zozbierajú šťavu z kokosových kvetov, do rána sfermentuje a stane sa z nej niečo na štýl našeho burčáku. Musí sa piť teda v správny moment a to doobedu, pretože ak sa nechá odstáť moc dlho vznikne z nej ocot. Niekedy sa Tuba používala ako platidlo napríklad za pozemky.
8) Mango a mango float
Čerstvé mango je jedna z potravín ktorú musíte ohutnať. Vyzerá úplne inak ako mango ktoré kúpite na Slovensku. Mám na mysli to veľké zeleno bordové. Lokálne mangá sú tu oveľa menšie a sú bledo žlté. Zrelé je vtedy keď je celé žlté a mäkšie. Ak si nebudete istí spýtajte sa na trhu, radí vám poradia. Krája sa po užšej strane na dve polky okolo tvrdej chvostky, a jednotlivé časti sa nakrájajú na kocôčky a šupka sa prevráti. Však jeden obrázok je tisíc slov.
Mango float je mangový dezert. Vrstvy manga, rozdrvených oplátkov a zmrzliny sú spolu zamrazené v jeden chutný osviežujúci celok. Nejedzte ho po vrstvách, ale odkrojte si všetky 3 vrstvy naraz. Je to jedinečný mix chutí.
9) Pan de Coco – Kokosové buchtičky
Moja najobľúbenejšia maškrta na ostrove. Pan de Coco je malá chlebová gulička z kysnutého cesta plnená čerstvým kokosom a trochou trstinového cukru. Chlebík sa potom opeká v peci v ktorej podkurujú kokosovými šupkami a tak nielen že je navoňaný kokosovým dymom ale jeho vnútro sa skaramelizuje. Vo svojej podstate je to karamelovo kokosový chlebíček. Už sa vám zbiehajú sliny?
10) Tekvicová polievka – Pumpkin soup
Neviem či to je čerstvosť surovín, atmosféra lokálnych bufetov alebo tajné prísady ale tekvicová polievka je tu božská. Niekedy do nej pridajú kokosové mlieko, niekedy je bez, no nech ju varia akokoľvek je famózna. Zatiaľ sme na ňu zobrali každého kto nás prišiel pozrieť, alebo koho sme stretli a nevedeli si vynachváliť. Dominika, účastníčka jógového kempu Yogovibe, sa už snažila vypýtať recept. Vy tu šancu nemáte preto nech sa páči, recept lokálnej Pumpkin soup. Ostatní čo budete na potulkách Filipínami ju rozhodne ochutnajte.
RECEPT: Filipínska pumpkin soup
INGREDIENCIE
- 1 filipínska tekvica – štruktúrou niečo medzi Hokkaido a maslovou tekvicou
- Koreň zázvoru – cca 5cm dlhý a široký ako 2 prsty
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 čerstvé papriky – najlepšie červené
- Chilli – podľa chuti
- Soľ – podľa chuti
- Čierne korenie – podľa chuti
- Štipka kurkumy
- 3 dl. Hustého kokosového mlieka
- 3ks – Citrónová tráva
POSTUP
Tekvicu nakrájame na kocky 2x2x2cm, opražíme na kokosovom oleji, pridáme soľ a čierne korenie, zázvor nakrájaný na malé kocky, papriku, cesnak nakrájaný na malé kocky a jemne opražíme cca 3 min. Pred tým než zalejeme vodou, pridáme chilli. Vody dáme približne dvakrát toľko koľko máme zmesy. Po zaliatí pridáme citrónovú trávu. Necháme variť približne 30 min, až kým tekvica nezmäkne a jej rozvarené okraje nezačnú zahusťovať polievku. Na koniec pridáme husté kokosové mlieko a kurkumu podľa chuti. Necháme prevreť, odstavíme a vychutnávame.
RADY
- Nič nemixujeme ponorným mixérom, stratilo by to čaro pravej filipínskej tekvicovej polievky. Tekvica sa musí sama z časti rozvariť čím sa polievka zahustí.
- Chutiam sa medze nekladú, kľudne tam môžete pridať napríklad mungo klíčky alebo iné fajnoty.
11) Kinilaw
Ja to osobne volám next level sushi. Áno je to surová ryba na tichomorský spôsob. Variácie tejto pochutiny nájdete po celom tichomorí a každá rodina má svoj špecifický recept. Niečo ako u nás kapustnica, niekto ju varí so slivkami, niekto zemiaky krája, niekto dáva celé atď.. Presne tak to funguje aj tu, až na to, že to je kombinácia surovej ryby, chilli papričiek, cibule, zázvoru a kokosového octu. Niekto pridá ešte kokosové mlieko, niekto surovú uhorku.. Najlepšie je z ryby Mahi-Mahi a z tuniaka. Rozhodne je to jedlo ktoré na Filipínach vynechať nemôžete. Preto si do svojeho cestovateľského plánovača píšte veľkými tunčnými písmenami, ohutnať KINILAW!
12) Tyčinka Cloud 9 – white
No dobre, junk food.. ale je to môj zoznam a táto mi neskutočne chutí. Nieje zdravá ani ničím výnimočná ale zaslúži si byť na zozname. Keď mám chuť na niečo malé, rýchle, dobré a sladké siahnem po nej. Zatiaľ som ju na potulkách svetom nikde inde ako na Filipínach nevidel. Preto ak budete v okolí a zahliadnete ju v obchode, nuže ochutnajte a dajte vedieť čo si myslíte.
Chomco, diky za malo ochutnavku Filipin. Vravis, ze ste tam uz 120 dni. Ziadali ste si predlzene viza pred vstupom alebo ste sli na 30dnove turisticke a nasledne ziadali o extended stay waiver na Filipinach? Na kolko dni ste nakoniec viza dostali prosim Ta?
Diky moc,
Prajem vela peknych zazitkov!
M
Ahoj martin, my sme si vybavili rocne viza na kozulate v bratislave, tym padom sme tu mohli byt 60 dni na zaciatku. Potom to funguje tak, ze bud vycestujes z krajiny – prvy krat sme sli do Hong Kongu – alebo si viza predlzis na imigracnom urade – tam sme predlzovali teraz pred par dnami.., vycestovanie alebo predlzenie na imigracnom ti predlzi pobyt o dalsich 59 dni a je na tebe aku cestu zvolis. 🙂 dufam ze pomohlo 🙂
Viac o vizach, ako ankde vybavit najdes v clanku:
priprava na slovensku